Pár dôvodov prečo raňajkovať:
Vyhovárate sa, že ráno nemáte čas jesť? Po noci Vám nechutí a nový deň začínate iba s kávou?
Tak tu je pár dôvodov prečo robíte chybu..
Po noci si treba poriadne dobiť baterky - náš denný biorytmus má viacero fáz - kedy srší energiou alebo kedy potrebuje zvolniť a prepnúť na tichý režim. Vzhľadom na to, že väčšina z nás prekypuje aktivitou, pracovitosťou práve doobeda, energiu potrebuje dodať najmä ráno.
Nezívajte už doobeda - ak si nedoprajete raňajky a tým ani potrebnú rannú energiu, tak sa čoskoro začnete cítiť unavení. Namiesto toho aby ste sa dokázali sústrediť, budete zívať. Je dokázané, že ľudia ktorí raňajky vynechávajú sú počas dňa nesústredení a otupení.
Naštartujte metabolizmus - vynechávanie raňajok môže s pribúdajúcimi rokmi viesť ku spomaleniu metabolizmu. Ak organizmus nedostáva raňajky tak sa prepne na núdzový režim, pretože má pocit že ho chceme vyhladovať. Metabolizmus sa spomalí a len čo telu konečne nejaké jedlo dáme, tak si z neho vyberie hlavne tuk. Pre správne fungovanie metabolizmu je dôležitá pravidelnosť - najlepšie je jesť malé sústa každé tri hodiny.
Prejedanie a maškrtenie - tiež je dokázané, že ľudia ktorí raňajky ignorujú prázdne brucho aj tak neoklamú. Hlad si ich nájde, ale so znásobenou silou - už nie prirodzený ale “vlčí”. No a výsledkom je to, že pri najbližšom jedle nepoznajú mieru a tak majú tendenciu sa napchať a maškrtiť.
Obezita a závislosť na cukre - pokiaľ sa ráno nenajete, tak počas dňa toho následne zjete oveľa viac, aby ste dohnali zameškané. Keďže dôsledok chýbajúcich raňajok je pokles cukru v krvi pod normál, prirodzene siahnete po jedlách, ktoré vám hladinu cukru rýchlo zvýšia: vo väčšine ide o jednoduché cukry - sladkosti, biele pečivo, sladené nápoje a pod. Prebytočný cukor sa však mení na tuk, takže priberáme a ešte sa aj čudujeme že ako je to vôbec možné!
Zdroj: www.maser.sk